Välj språk
BOKA HÄR

Vanliga frågor och svar

Bokning/betalning

Kan man betala med kort?

Svar: Nej. Du betalar via Swish eller kontant vid avfärd.

Kan man betala med faktura?

Svar: Vi erbjuder företag, föreningar och myndigheter att betala mot faktura. Inga fakturaavgifter tillkommer. Vi tar även emot rekvisition. Kontakta oss för mer information!

Hur långt i förväg måste man boka?

Svar: I vanliga fall brukar det finnas kanoter och utrustning tillgängligt på vardagarna under lågsäsongen. Till helger krävs 1-2 veckors framförhållning. Under högsäsongen (juli – aug) har vi högre belastning både vardagar och helgdagar så då krävs god framförhållning.

Paddling

Vad är gränsålderns för paddling?

Svar: För aktiv paddling är det 12 år.

Vilken svårighetsgrad är det på paddling på Rönne å

Svar: Paddling på Rönne å är klassad som lätt till medelsvår paddling.

Hur stor risk är det att man trillar i

Svar: Om ni följer våra instruktioner är risken väldigt liten. Vi har utbildad personal inom paddling, säkerhet och teknik.

Kan man vara gravid och paddla på Rönne å

Svar: Det skall ej vara några problem. Rådgör dock alltid med utbildad sjukvårdspersonal!

Måste man bära flytväst?

Svar: Vid paddling hos oss skall flytväst obligatoriskt användas!

Går det att ta med sig hund?

Svar: Hos oss är alla familjemedlemmar välkomna! Tänk dock på att det vid flerdagarspaddling kan bli trångt då man främst behöver kanotens utrymme till packning. Vi har tyvärr inte längre hundflytvästar till uthyrning p.g.a. hygienskäl.

Hur länge varar en 1-dagars tur? 2-dagars & 3-dagars? (Tiderna avser lugnt nybörjartempo)

Svar:
1-dagarsturen Stockamöllan – Djupdalsmölla 12 km 4 timmar.
2-dagarsturen Stockamöllan – Herrevadskloster 28 km 9 timmar.
3-dagarsturen Stockamöllan – Forsmöllan 37 km 13 timmar.

Hur tar man sig tillbaka från slutstationerna

Svar:
1-dagarsturen Stockamöllan – Djupdalsmölla 12 km 4 timmar. Privat bil/bilar, taxi.
2-dagarsturen Stockamöllan – Herrevadskloster 28 km 9 timmar. Privat bil/bilar, taxi, regionbuss 518.
3-dagarsturen Stockamöllan – Forsmöllan 37 km 13 timmar. Privat bil/bilar, taxi, regionbuss 518.

Kan man paddla medströms och sedan motströms tillbaka

Svar: Turerna på Rönne å är iordningställda så att man paddlar från A till B – det är alltså omöjligt att paddla motströms. 1-dagarsturen kan man dock förkorta så att man paddlar en liten bit och sedan tillbaka. Kontakta oss för mer information.

Längs med Rönne å

Vad finns på och vid lägerplatserna?

Svar: Lägerplatserna längs med Rönne å är Anderstorp (7#) (paddling dag 1), Riseberga (#11) (paddling dag 1 eller 2) och Herrevadskloster (15#) (paddling dag 2). Alla dessa lägerplatser innehåller 2 vindskydd (8-10 personer) (ej Herrevadskloster som bara innehåller 1 vindskydd), iordningställda eldstäder med galler, såg ved och yxa. Sopkärl, toalett och stora ytor för tältuppresning. Här finns även angränsande parkeringar för bilar (ej Riseberga #11). Lägerplatserna är allmänna och att använda dessa kostar inget extra. Lägerplatserna kan ej förbokas. Respektive markägare/kommun ansvarar över lägerplatserna och dess underhåll.

Kan man parkera vid lägerplatserna?

Svar: Det går att parkera vid Anderstorp lägerplats (#7) (paddling dag 1) och lägerplats Herrevadskloster (#15) (paddling dag 2). Vid Anderstorp lägerplats finns en angränsande parkering 400 meter ifrån. Herrevadskloster har en direkt angränsande parkering. Det går ej att parkera vid Riseberga lägerplats (#11).

Finns det tillgång till rent vatten under färden?

Svar: Tyvärr finns inte denna möjlighet längre. Vi erbjuder vattendunkar (10 liter) som fylls på i vår lokal med färskt dricksvatten innan avfärd. Detta kostar inget extra. Ha gärna med mindre dricksflaskor.

Behöver man lyfta kanoten/kanoterna på Rönne å

Svar: Längs med Rönne å finns 2 obligatoriska lyft. Dessa är Billingemölla (#2) 60 meter och Djupadalmsölla (#6) 100 meter. Lyften är iordningställda med stigar.

Kan man fiska på Rönne å? / Kan man köpa fiskekort?

Svar: Ni kan enkelt beställa fiskekort och läsa mer om vad som gäller när det kommer till fiske på iFiskes hemsida

Går det att komma vilse när man paddlar?

Svar: Nej. Rönne å har vissa förgreningar (0-10 meter) där man efter passage direkt kommer till huvudfåran igen.

Kan man övernatta eller grilla någonstans?

Svar: För övernattning se frågan ”Vad finns på och vid lägerplatserna”. Lyftet i Billingemölla (#2) har en iordningställd eldstad och bänk. Medtag dock alltid engångsgrill.

Hitta till oss och vad finns här?

Kan man åka med kollektivtrafik till er och från uppsamlingsplatserna?

Svar: Ja, det kan man. Det är regionbuss 518 som trafikerar längs med leden. Se följande länk för mer information www.kanotcentralen.se/hitta-till-kanotcentralen/

Kan man lägga i privata kanoter hos er?

Svar: Hyr man kanot och utrustning utav oss så får man lov att lägga i privat kanot – föranmälning krävs alltid. Antalet kanoter är dock begränsat. Annars hänvisas man 2 km till Gunnaröd (#1) vilket är den allmänna iläggningsplatsen.

Kan man långtidsparkera i Stockamöllan

Svar: Vi har en långtidsparkering som är precis bakom vår lokal. Här kan man långtidsparkera bilen medans man är ute och paddlar. Parkeringen kostar inget extra.

Kan man övernatta i Stockamöllan innan avfärden

Svar: Önskar man övernatta innan sin avfärd gör man detta på Gunnaröd lägerplats, ca 2 km från Stockamöllan (se kartan). Här finns 1 vindskydd, iordningställda eldstäder samt toaletter och sopkärl. Det är inte tillåtet att slå läger på vår udde där vi har våra kanoter och verksamhet.

Utrustning

Har ni flytvästar till barn?

Svar: Vi har räddningsvästar från 0 år och uppåt (0-60 kg). Dessa är utrustade med flytkrage, reflexer, visselpipa och har extra flytkraft. Vi har även barnpaddlar i trä.

Har ni flytvästar till alla storlekar

Svar: Vi har räddningsvästar från 0 år och uppåt (0–60 kg). Dessa är utrustade med flytkrage, reflexer, visselpipa och har extra flytkraft. Vi har även räddningsvästar för vuxna 50-70 kg, seglarvästar samt XL–västar 90 kg+.

Vad är en kanotvagn?

Svar: En kanotvagn är en utrustning som kan tillhyras för att transportera kanoten/kanoterna vid dem obligatoriska lyften längs med Rönne å.

Hyr mycket packning kan man ha med sig?

Svar: Vi har kanoter av olika storlekar. Maxvikt är 350 kg på alla våra kanoter – men maxvikten är bara en av flera faktorer att ta hänsyn till. Tänk alltid på att packa smart och endast ta med det som är nödvändigt för paddlingen.

Hur placerar man lämpligast ett barn i en kanot?

Svar: Vi rekommenderar att barnet placeras nere på kanotens golv. Medtag därför sittunderlag. På så sätt sitter barnet under relingen och med låg tyngdpunkt.

Hur många personer får det plats i en kanot?

Svar: Vill man endast paddla en dagstur går det bra att sitta som mest tre vuxna eller två vuxna och två små barn (ca 8 år eller yngre) i samma kanot. Att tänka på är att det endast är två personer som har utrymme att utföra aktiv paddling i kanoten, medan resten sitter som medpassagerare. Man kan dock byta av med varandra under färdens gång. Glöm ej att ange att hur många ni ska sitta i kanoten vid bokningstillfället.

Återtransport

Svar: I priset ingår returtransporten av utrustningen. Vi kan tyvärr ej erbjuda återtransport av personer.

Vad har ni för utrustning?

Då vi ställer höga krav på säkerheten har vi endast utrustning från välrenommerade tillverkare som kan leverera den höga kvalitén som vi efterfrågar.

Vi har totalt 64 operativa kanoter av varierande modeller – från smidiga och lättpaddlade kanoter till större och bredare modeller som lastar bra med packning för flerdagarspaddlingen. Märkena sträcker sig från Hasle, Wenonah till Coleman och är både 2- och 3-manna med och utan köl. Flytvästarna är främst från svenska Baltic och Linder och håller hög kvalité och säkerhet. Våra paddlar och kanotvagnar levereras även av Linder.

Kontakta oss om ni vill veta mer om utrustningen vi tillhandahåller.

Har ni aluminiumkanoter?

Vi har tyvärr inte aluminiumkanoter längre i vår flotta p.g.a. svårigheten av underhåll och att dessa lämpar sig bättre för sjöpaddling. Modellerna vi kör på är kanoter av Polyeten. Modellen är väldigt stryktålig och medgörligare vid t.ex. stenkänning än aluminium och tenderar ej till att fastna vid t.ex. påkörning av större stenar. För att göra våra kanoter ännu slitstarkare förstärker vi kölen och skrovet regelbundet. Genom att välja polyeten-kanoter hålls vikten nere vilket ökar manöverdugligheten och gör kanoterna mer lättpaddlade för nybörjare.

Övrigt

Har ni presentkort?

Svar: Vi säljer presentkort. Beställer gör ni enkelt här: Presentkort-Kanotuthyrning

Hur länge varar säsongen?

Svar: 2019 sträcker sig säsongen från 16 april t.o.m. 1 oktober. Högsäsongen är i juli – augusti. För paddling innan och efter säsongen, kontakta oss för mer information!